Piano kopen

Ik heb een piano nodig. Waar moet ik op letten?

Huren, huurkoop, kopen, betalen in termijnen

Je kunt een piano kopen of huren, huren met recht van koop of betalen in termijnen.
Als je nog niet weet of je wilt blijven spelen dan is huren het beste
.
Als je wat verder bent dan is kopen, betalen in termijnen of huren met recht van koop het beste.

Nieuw of tweedehands

Een goede piano gaat langer dan een mensenleven mee. Meeste tweedehands piano’s zijn eigenlijk net zo veel waard als een nieuwe piano, als ze goed zijn onderhouden. Vermijd piano’s van voor de Tweede Wereldoorlog. Door het gebruik van houtkachels in woningen en de manier van bouwen van de piano hebben deze piano’s veel te weerstaan gehad. De luchtvochtigheid schommelde veel door het stoken en de piano’s waren niet robuust genoeg om dit te verwerken. Daardoor zijn piano’s uit deze tijd vaak niet te stemmen.
(Sindsdien zijn piano’s anders gebouwd en zijn we ook grotendeels opgehouden met het gebruiken van houtkachels.)
Hierop zijn wel uitzonderingen: als je een goede piano laat reviseren (alle onderdelen behalve de zangbodem die de klank versterkt worden vervangen) kun je daar nog wel jarenlang plezier van hebben. Piano’s van Erard en Bechstein zijn daar vaak een voorbeeld van.

Waar en hoe een piano te vinden

Ga naar een erkende pianozaak, het liefst met iemand die speelt en er verstand van heeft. Je moet zelf spelen en horen hoe een piano klinkt om te weten of die goed is. Want elke piano is anders. Een mooi meubel zegt op zich niks. Speel zo veel mogelijk verschillende stukken of liedjes uit de stijlen die je wilt spelen. En probeer alle toetsen! Luister ook goed naar het advies van een verkoper. Stel vragen over hoe oud de piano is en hoe vaak hij is gestemd of onderhouden.

Verschillende soorten piano’s

Een vleugel, een piano met liggende snaren en de typische ronde vorm, is het mooist. Maar je moet er geld en ruimte voor hebben, want het klinkt flink door. Silent versies van vleugels waarbij je een koptelefoon kunt aansluiten bestaan ook, maar het is fijn als de ruimte erop berekend is dat je ook (minstens af en toe) voluit kunt spelen.
Een staande piano met staande snaren oftewel gewoon een ‘piano’ is ook een goede optie als je niet zo veel geld en ruimte hebt. Hierbij kun je ook soms een silent systeem krijgen waarbij je een koptelefoon aansluit.
Je kunt ook een digitale piano kopen als je minder budget hebt. Hierbij krijg je het geluid door de computer, dus je hebt geen directe invloed op de klank. Het is dus als digitaal tekenen of schilderen met een paar duizend kleuren.

En keyboards dan?

Keyboard spelen is een ander instrument, want de toetsen zijn veel dunner. Als je keyboard wil spelen, moet je dus op keyboardles. Dit geef ik bij de Kubus in Lelystad.
Een keyboard moet aanslaggevoelig zijn (als je hard speelt klinkt het hard, als je zacht speelt zacht) en 61 toetsen hebben. Dat aantal is nodig om de meeste liedjes te spelen. Goede merken zijn: Roland, Nord, Yamaha, Technics en Korg. Casio zou ik vermijden, het geluid is vaak te elektronisch.
Er zijn nog heel veel andere functies waar je een keyboard voor kunt kopen, maar dit is de basis.
Ook bij een keyboard geldt: het beste is om gewoon naar een muziekzaak te gaan en de verschillende keyboards te proberen om te kijken hoe ze spelen en klinken.