Over de pianodocente

Over mij als pianodocente

Even voorstellen: ik ben Roelfke Huttenga en ben al sinds mijn zeventiende pianodocente.

Eerst heb ik twee jaar de vooropleiding Docent Muziek gevolgd in Groningen. Daar heb ik onder andere veel geleerd over het lesgeven aan groepen. Van 2013 tot 2018 heb ik de Bachelor klassiek piano gevolgd aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle, met als eindcijfer een 7,5. Ook het vak methodiek heb ik met goed gevolg afgerond. Ik heb een brede stage doorlopen waarbij ik zowel les heb gegeven voor een docent met de achtergrond schoolmuziek als voor een docent die jazz heeft gestudeerd.

Na een jaar contractstudie volg ik vanaf september 2019 de Master of Music. Inmiddels heb ik bij elkaar vier jaar ervaring met het lesgeven in Zwolle, Lelystad, Ommen en omstreken, en Groningen. Ik blijf nieuwsgierig naar de verschillende ontwikkelingen in het geven van pianoles en volg verschillende blogs.

Als u meer wilt weten over mijn opleiding en werkzaamheden als pianiste, klik dan door naar: Over Roelfke.

Voor meer informatie over pianoles in het algemeen, zie: Piano FAQ.

Visie

Mijn visie als pianodocente is in het kort dat ik ervoor probeer te zorgen dat de leerling zowel nu als later plezier beleeft aan het pianospelen. Dit doe ik onder andere door naast de ‘normale’ lesmethodes te gebruiken, samen met u liedjes en stukken te kiezen die bij u passen. Pianoles komt van twee kanten: om plezier te blijven hebben aan het pianospelen is het nodig dat je zelf ook aandacht en tijd besteedt aan wat er tijdens de les is besproken. Daardoor krijg je een succeservaring en blijft het pianospelen leuk.

Stijlen

Voor beginners en leerlingen met een gemiddeld niveau kan ik naast klassieke stukken ook lesgeven in andere stijlen. Ik heb namelijk naast mijn basis in de klassieke muziek veel gewerkt met lichte muziek, zowel door zelf stukken te spelen en zelf te improviseren als door anderen hiermee te helpen – lichte muziek kwam onder andere veel aan bod tijdens mijn stage.

Leeftijd

Ik geef les aan leerlingen van 5 tot 99 jaar. Ik heb binnen mijn studie en daarbuiten gewerkt met leerlingen van allerlei leeftijden en heb daar veel over geleerd, ook tijdens mijn vooropleiding Docent Muziek en mijn huidige onderzoek over pianoles voor tieners.

Bij erg jonge leerlingen is het kijken waar ze aan toe zijn en wat ik kan aanbieden. Plezier in het muziekmaken staat sowieso voorop, en op die leeftijd hebben ze geen lange spanningsboog en zijn motoriek en dergelijke nog volop in ontwikkeling. Als het beter is om eerst op een andere manier kennis te maken met muziek, zal ik dat aangeven.

Methodes

Wat betreft de methodes die ik gebruik ben ik daar ook flexibel in. Momenteel maak ik vooral gebruik van de methode Piano Adventures van Faber & Faber, een echte aanrader! Maar ik heb ook ervaring met de methodes van Alfred, Hal Leonard, John Thompson, Michael Aaron, The Music Tree en de Europese pianomethode van Fritz Emonts. Daarnaast ben ik ook bekend met veel andere methodes, bijvoorbeeld 123klavier, Piano Junior, Bastien en Microjazz. Bij de eerste les beginnen we altijd met de methode waar de leerling op dit moment mee werkt. Als het nodig en/of fijn is om van methode te veranderen, overleggen we dit samen.

Locatie en tarief

U krijgt les bij u thuis in Zwolle. (Voor piano- en keyboardlessen in Lelystad: klik door naar de site van de Kubus.) Het lestarief is gebaseerd op 50 euro per uur; hier komt 21% BTW bij op voor leerlingen boven de 21.

Hoe lang krijg ik les?

Hoe lang een les duurt, is afhankelijk van uw niveau en leeftijd. Voor beginners is drie kwartier of een half uur per week aan te raden – voor heel jonge beginners is 20 minuten ook mogelijk. Voor (iets verder) gevorderden zou ik drie kwartier tot een uur per week (of bij weinig tijd per twee weken) aanbevelen.

Voorbereiding op conservatorium

Voor pianisten of andere musici die een studie aan het conservatorium ambiƫren is er ook de optie om in overleg theorielessen bij mij te volgen. Al tijdens mijn studie heb ik veel musici hiermee kunnen helpen.

Proefles en contact

Ik hoop u of jou snel te ontmoeten tijdens een gratis en vrijblijvende proefles. Neem bij interesse of vragen contact met mij op.